Aasimme Kerttu ja Alpo

Emäntä ja isäntä

Puput  JÄÄTELÖ ja RUSINA

Talonväki

Liutun Maalaistalo


Olen Henna, Liutun tilan emäntä, maanviljelijä ja kahvila-sisustuspuoti yrittäjä. Pidän tilan vanhassa 1800-luvun päärakennuksessa Liutun Maalaistalo nimistä kahvilaa, sisustuspuotia ja vintage & Second Hand puotia.

Asun perheeni kanssa pihapiirin valkoisessa 1860-luvun vieraspytingissä. Perheeseeni kuuluu tytär Adalmiina 10v. ja aviomieheni Timo.  

Tilallamme asustelee myös kaiken karvaiset lemmikkimme: Iitu kissa ja Bella-koira. 

kaksi aasia: Kerttu 20v. ja Alpo 12v. ja kaksi pupua: Rusina ja Jäätelö, sekä kolme lammasta: Lambi, Fazerina ja tähti. Ja myös kanoja ja kukkoja.


Adalmiina

Labradorin noutaja BELLA ja lampaat TÄHTI, LAMBI ja FAZERINA

Liutun Maalaistalon tarina.

Vuonna 2003 teimme sukupolvenvaihdoksen äitini Irja Liutun kanssa, jolloin muutin takaisin lapsuudenkotiini ja aloin yrittäjänä jatkamaan äitini vuonna 1992 perustamaa Liutun Juhlataloa. Itse olin toiminnassa mukana alusta alkaen, miten opiskelut ja työt toisaalla antoi myöten. Etenkin kesäviikonloput, jotka oli häiden kulta-aikaa olin töissä juhlatalolla. Vastuu kasvoi vuosi vuodelta ja hyvä niin, kymmenessä vuodessa juhlien järjestäminen juhla-aterioineen tuli hyvin tutuksi ja opituksi. Juhlien järjestämistä jatkoinkin vielä kymmenen vuotta, kunnes jäin äitiyslomalle vuonna 2013 , silloin aloin toteuttaa pitkään ajatuksissa liidellyttä haavetta ja suunnitelmaa Lifestyle-puodista ja kahvilasta, jossa voin toteuttaa kaikkia unelmiani ja intohimojani eli sisustamista, käsitöitä, vanhoja kauniita tavaroita ja leipomista. Kahvila-puoti sopii myös hyvin lapsellisen perhe-elämämme pyörteisiin.

Hoitovapaani aikana Maalaistalossa tehtiin mittava remontti. Kamareista revittiin vanhan lattian alta esiin vanhat lankkulattiat, patteriputkisto uusittiin ja seiniä tapetoitiin. Onneksi talossa on Kätevä Isäntä =)       Pirtti jäi tietenkin ennalleen alkuperäisine hirsiseinineen ja lankkulattioineen. Pirttiin ei onneksi kukaan sukupolvi ole kajonnut ja tehnyt muutoksia. Muu osa talosta onkin ns. sukupolvien sekamelska, hyvällä tavalla,  jokainen on omana aikakautenaan tehnyt omat ratkaisunsa sisustukseen ja huoneisiin. Liutun Juhlatalon nimen vaihdoin muutoksen myötä Liutun Maalaistaloksi, joka on kuvaavampi nykyiselle toiminnalle. Maanviljelijäksi ryhdyin myös äitiysvapailla ollessani. Talon pellot ovat luomuviljelyssä, pääviljelykasvi on luomukaura.

Sitten hieman aikaisempiin aikoihin…

Liutun tila on ollut suvullani vuodesta 1814. Eli olen seitsemäs sukupolvi. Tilalla on harjoitettu maanviljelystä, metsätaloutta, kasvatettu suomen hevosia, ollut lypsykarjaa ja lihakarjaa, lampaita, sikoja ja kanoja. Tilalla on toiminut Pohtolan kylän ensimmäinen kyläkauppa 1800-luvun lopulta kolmenkymmenen vuoden ajan, jota Heikki ja Auroora Liuttu pitivät. Tilalla toimi jonkin aikaa myös leipomo. Asuinrakennuksessamme on toiminut Pohtolan kylän koulu n. 5 vuoden ajan, jota Heikki ja Auroora vuokrasivat kunnalle, kunnes kylän koulurakennus saatiin valmiiksi.

IITU-KISSA OMENA TALKOISSA.